2015-07-07 15:46:51• hírek • Kocsis Zoltán

A gyorsabb kiszabadítás életeket menthet!

Statisztikailag bizonyított tény, hogy súlyos (közlekedési) balesetek esetén jelentősen megnöveli az áldozatok életben maradásának esélyét, amennyiben azt egy órán belül kórházba tudják szállítani. Ezt az időt nevezik „arany órának". A Román Autóklub (ACR) kezdeményezése ezt szeretné megkönnyíteni.

Az ACR szatmári kirendeltségének igazgatója, Seletye Dávid a sürgősségi helyzetek felügyelőségének vezetője, Dan Gheorghe társaságában tartott keddi sajtótájékoztatóján mutatta be a „mentőkönyvet" („carte de salvare la bord"). „Ez csak nálunk újdonság, nyugaton már évek óta alkalmazzák", magyarázta Seletye.

Minél súlyosabb egy baleset és minél jobban összetört egy gépkocsi, a szakembereknek annál nehezebb dolguk van, amennyiben valakit ki kell szabadítania roncsok közül. „Az elmúlt három évtizedben rengeteget fejlődtek a gépkocsik biztonsági szempontból. Ez hatalmas pozitívum az utasok számára, ám megnehezíti a tűzoltók munkáját", ismertette Seletye. A „mentőkönyv" azért segít, mert feltünteti azt, ami a legnagyobb nehézséget okozza: hol van a gépkocsi akkumulátora, hol erősebb a karosszéria.

A mentőkönyv használata nem kötelező és ingyen lehet hozzájutni. A csb.acr.ro oldalon a jobboldali menüsorban a megfelelő linkre kattintva mindenki kiválaszthatja gépkocsija pontos típusát. Az ott található tervrajzot ki kell nyomtatni - szigorúan színesben!-, majd a nyomtatványt be kell mutatni az ACR-nél. Itt az illető kap egy matricát, amelyet a szélvédőre kell ragasztani, ezzel igazolva a mentőkönyv meglétét. Magát a mentőkönyvet a sofőr fölötti napellenzőbe kell tenni.

Első ránézésre ugyan nehézkesnek hat a dolog, ám tesztek bizonyítják, hogy akár 30%-kal kevesebb időt igényelt a kiszabadítás egy olyan autóból, amelynek volt mentőkönyve! Mindez ráadásul teljesen ingyenes - kivéve a nyomtatási költséget!

Dan Gheorghe szintén hasznosnak nevezte a mentőkönyv alkalmazását, annak ellenére, hogy a sürgősségi helyzetek felügyelőségének munkatársai a kiképzés alatt a különböző autótípusokkal is kötelezően megismerkednek. Elmondta továbbá, hogy a szatmári Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége utolsó generációs csúcstechnológiával rendelkezik, ezt használják mentésekkor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: